Over

Sanne van der Beek

Photo: Sandra Zrnic

“Do stuff. Be clenched, curious. Not waiting for inspiration’s shove or society’s kiss on your forehead. Pay attention. It’s all about paying attention. Attention is vital. It connects you with others. It makes you eager. Stay eager.” – Susan Sontag –

Sanne van der Beek (1985) is een cultuurwetenschapper die werkt als programmamaker, journalist en trendonderzoeker.

Curated Culture is m’n research studio in future affairs. Geboren uit een onstilbare nieuwsgierigheid ben ik continu op zoek naar wat er nu speelt en vooral welke ontwikkelingen invloed hebben op onze toekomst. Dat maakt dat ik voortdurend on the lookout ben. Schatzoeken noem ik dat proces stiekem voor mezelf. 

Mijn interesses liggen speciaal bij ontwikkelingen in de technologie, de stad als leefomgeving en psychologische ontwikkelingen. Hierin ben ik altijd geïnteresseerd in wat mensen drijft. Wat zegt het feit dat wij bijvoorbeeld deze technologie willen gebruiken over ons als mens? Welke behoeftes vult het in? Welke waarden en normen onthult het over onze cultuur en wie wij als mensen zijn vandaag de dag? En hoe veranderen deze zaken ons en hoe we met elkaar omgaan? 

Voor mij is het daarbij belangrijk om verschillende perspectieven te tonen, onverwachte verbindingen uit verschillende bronnen te laten ontstaan en een moraliserende of veroordelende toon te voorkomen. Ik hou er ook erg van om humor in mijn werk te stoppen.

Wat me namelijk drijft is te signaleren, te informeren en te inspireren zodat mensen zelf kunnen besluiten hoe zij vorm willen geven aan hun toekomst. Mijn motto is: There are many futures and what we are doing today will define what kind of future we get.

Ik vind het een geweldig interessante tijd om in te leven,maar door de razendsnelle ontwikkelingen die elkaar steeds sneller lijken op te voelen, de grote hoeveelheden informatie en het feit dat veel ontwikkelingen met elkaar verbonden zijn, kan het ook complex en ongrijpbaar aanvoelen. Mijn missie is om dit weer tot menselijke maat terug te brengen, om zo mensen houvast te bieden en slagkracht te geven om te kiezen hoe zij de toekomst willen vormen.