CTRL, ALT, DELETE

Onder de naam ‘CTRL, ALT, DELETE: Tijd voor herontwerp van technologie én mens’ doe ik onderzoek naar de vraag: Hoe moeten we technologie én mens herontwerpen om een betere relatie met elkaar te krijgen?Hoe ontwerp je tech die ons dient in plaats van onze aandacht afleidt? Welke vaardigheden moeten wij leren om beter met onze tech om te kunnen gaan?

Mijn bevindingen communiceer ik via mijn wekelijkse gelijknamige nieuwsbrief. Hier kun je al m’n blogs en nieuwsbriefberichten rondom dit onderwerp teruglezen op m’n website.

ctrl_alt_del1

Hoe maak je technologie die ons echt dient in hoe we onze levens willen inrichten en wat we belangrijk vinden, in plaats van tech die alleen onze aandacht opeist en slechts meer swipes of likes van je wilt? En hoe moeten we als mensen veranderen om goed te kunnen samenleven met deze tech? Welke denkkaders moeten we adopteren om de juiste vragen te kunnen stellen en onze behoeftes duidelijk te maken?

Unplug? There’s an app for that

Ik signaleer een trend van mindfull met je technologie omgaan. We voelen ons belaagd, verslaafd en voelen ons vooral langzaam wegglijden in iets dat ons geen goed doet. De tegenbeweging? De stekker eruit! Digital detoxen, notificaties uit, geen laptop ‘s avonds of allerlei apps en programma’s die ons beperken. Het is een eindeloze disciplineringsslag die we keihard aan het verliezen zijn, zeker nu we steeds meer verweven raken met onze technologie.

Tijd voor herontwerp

Veel van onze technologie is inmiddels na een aantal jaren bestaan definitief uit de kleuterfase gegroeid en zelfs inmiddels in iets anders geëvolueerd. Zo functioneren onze social media inmiddels als nieuwsplatformen. Maar ons denken is niet meegegroeid.

De herontwerpfase dient grondig aangepakt te worden. Waar veel technologie werd ontworpen met een utopische visie in het achterhoofd: voor een democratischere samenleving, om iedereen op de wereld te verbinden etc, is inmiddels wel duidelijk geworden dat dit doel niet gehaald is. Dus het moet grondiger op de schop. Tech beperkt nu onze keuzevrijheid zonder dat we dit in de gaten hebben

Voor betere technologie, moet je betere vragen stellen

Om betere techniek te ontwerpen, heb je betere mensen nodig. Wat zijn de technomorele vaardigheden die we moeten leren?

Zijn onze ethische principes nog wel dezelfde als die van tien jaar geleden? Een begrip van een morele waarde is namelijk afhankelijk van de context. Het lijkt me dat we onze ethische principes moeten aanpassen of aanscherpen aan onze omgeving. Maar raken we dan niet een stukje menselijkheid kwijt juist doordat we anticiperen op onze technologie?