Emotional Art Gallery: met openbare kunst je emoties veranderen

In Maart liep in Stockholm een interessant experiment. Emotional Art Gallery vertoonde kunst op basis van open data.

Zoekopdrachten in Google, het belangrijkste nieuws van het moment, social media en verkeersinformatie waren allemaal factoren om te bepalen hoe de algemene stemming op die plek in de stad was. Deze real time-informatie zorgde dat de getoonde kunst aansloot bij de behoeftes van de mensen in de stad. Door bijvoorbeeld vrolijke, kalme of liefdevolle kunst te tonen, hoopten de bedenkers van The Emotional Art Gallery dat de negatieve gevoelens en gedachten omgebogen konden worden naar iets positiefs.

Het doet me denken aan de trend dat emoties en intuïtie een grotere plek innemen in ons bewustzijn en dat we onszelf onszelf daarin trainen om ons daarin beter te leren kennen. Maar in die training en controleerbaarheid zit natuurlijk ook weer een idee van ultieme maakbaarheid verscholen. Willen we wel een wereld waarin we onze negatieve emoties continu ombuigen naar positieve?

Onze omgeving gaat een grote rol spelen bij de beheersing van deze emoties. Emotional Art Gallery toont hoe dat in het openbare leven kan, maar het is makkelijk voor te stellen hoe een smart home de belichting kan aanpassen, rustgevende muziek kan instarten en alvast een kopje warme chocolademelk voor je kan zetten als het op basis van data uit je agenda, of misschien zelfs je taalgebruik uit je email/ apps analyseert dat je een zware dag hebt gehad.

Een emotional smart environment: hoe gaat die eruit zien en willen we dat wel?

.