Een kwaliteitsmerk voor gezonde technologie: Time well spent

Als er één denker belangrijk is in de beweging rondom het herontwerpen van de technologie waarmee we ons omringen, is het wel Tristan Harris. Hij is in dienst bij Google als ethiekfilosoof en vliegt ondertussen de wereld over om zijn ‘Time well spent’ beweging te promoten: technologie moet ons van dienst zijn om onze tijd goed te besteden in plaats van onze aandacht te claimen.
time-spent-well
Ik schreef al eerder over hem in het stuk ‘Technologie is een slechte meester’. Journalist Bianca Bosker schreef voor The Atlantic een prachtig portret over hem onder de al even prachtige titel ‘The binge breaker.’ Dit is wat Harris wil:
He argues that technology should help us set boundaries. This could be achieved by, for example, an inbox that asks how much time we want to dedicate to email, then gently reminds us when we’ve exceeded our quota. Technology should give us the ability to see where our time goes, so we can make informed decisions—imagine your phone alerting you when you’ve unlocked it for the 14th time in an hour.
Harris’ ultieme doel is om een Time Well Spent certificaat te creëren, een kwaliteitslabel zoals nu ook voor bijvoorbeeld duurzame vis bestaat. Hij wil consumenten de keus kunnen geven tussen fast food en gezonde technologie, ook al betaal je daar dan wat meer voor:
As with organic vegetables, it’s possible that the first generation of Time Well Spent software might be available at a premium price, to make up for lost advertising dollars. “Would you pay $7 a month for a version of Facebook that was built entirely to empower you to live your life?,” Harris says. “I think a lot of people would pay for that.”
Hij heeft al een shortlist gemaakt van apps die volgens hem het Time Well Spent label zouden verdienen.
Pocket, Calendly, and f.lux, which, respectively, saves articles for future reading, lets people book empty slots on an individual’s calendar to streamline the process of scheduling meetings, and aims to improve sleep quality by adding a pinkish cast to the circadian-rhythm-disrupting blue light of screens.
Maar uiteindelijk gaat het erom dat we ZELF bepalen welke waarden onze technologie moet hebben om ons te kunnen dienen. Wat vind jij ‘time well spent’? Om dit alvast een kick-start te kunnen geven, schreef Harris dit Mindfullness-Bootcamp voor je smartphone
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘CTRL, ALT, DELETE’ waarin ik elke week onderzoek hoe we een betere relatie kunnen krijgen met onze tech. Herontwerp van ons tech én van onszelf: hoe doe je dat? Ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.