Trump heeft gelijk, de VS verkiezingen kunnen gehackt worden

Vorige week was het groot nieuws toen Donald Trump in een onschuldig interview een bommetje besloot te droppen en te beweren dat de verkiezingen ‘rigged’ zijn, oftewel gestaged. Mocht Hillary onverhoopt (of eigenlijk hoop ik dat bij god heel erg) winnen, dan komt dat door een oneerlijk verkiezingssysteem. En als Trump zelf wint…tjsa… je weet al wat ie dan gaat beweren…
Rigged
The Notorious R.I.G. – zoals de Daily Show hem noemt in dit item waarin Trevor Noah Trump gelijk geeft…in het voordeel van de Republikeinen – heeft ergens wel een puntje. Want de verkiezingen kunnen wél gehackt – rigged – worden op maar liefst vijf manieren, zoals Shane Harris in dit artikel onderzoekt.
Met als laatste manier…
“Disinformation can also be used to depress turnout. “Tell them that a particular polling location is closed. Or notify them that the voting machines in a particular area have been compromised,” People might stay away if they think the election is already stacked against them.
Particularly if their candidate tells them so.”
Over hacken gesproken…in reactie op weer een opvlieger van Trump waarin ie Rusland opriep om de missende emails van Hillary’s computer te vinden, hebben hackers zich verenigd in een ‘Hackers for Hillary fundraiser. Ergens grappig, ergens verontrustend, zeker gezien het commentaar van één van de initiatiefnemers:
“The security community is very concerned because they understand how vulnerable our election equipment is, and how active Russia has been with cyber-attacks on other democracies like the Ukraine, Georgia, and Kurdistan.Most of the general public doesn’t know that. But these people do.” Moss says it’s high time the hacker community took a more active role in the political process.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.