Stel je voor…dat je betaald zou worden om te stemmen

‘Don’t Boo, vote!’ riep president Obama tijdens de Democratische Conventie. Rightly so, want de opkomst tijdens de Amerikaanse verkiezingen belooft weer één van de laagste ter wereld te worden: iets meer dan 50% van de Amerikanen zal naar de stembus trekken. Is dat nog representatieve democratie? Geen wonder dat slechts 8% van de Amerikanen nog vertrouwen in het kiessysteem heeft…
Don't boo vote
Hoe dat op te lossen? Nou, bijvoorbeeld door mensen te betalen om te gaan stemmen, zoals één van de tien ‘World-changing ideas’ van de blog FastCoExist is. De blog haalt een experiment aan met een loterij in Philadelpia waar een gelukkige stemmer 10.000 euro kon winnen. 
Het is misschien een extreem idee, maar wat het wél duidelijk maakt is dat als je iedereen aan het stemmen zou krijgen, je heel andere uitslagen kunt verwachten. Wie stemt nu namelijk? Juist, de gevestigde orde, zoals blijkt uit dit onderzoek:
“One important consequence of this legacy and continuing evolution of voting restrictions is unequal voter turnout in elections, with white Americans, and particularly affluent white Americans, out-participating people of color, low-income people, and young people by significant-to-wide margins. As a result, large numbers of lesser-advantaged Americans are left out of the democratic process.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in