Het Internet of Things kijkt niet verder dan de korte termijn

Mijn kantoor is een smart house, waar je vanuit je auto alvast de verwarming aan kunt zetten en op je telefoon kunt zien of de deuren wel op slot zijn. Charmant concept, alleen is er zo vaak iets mis met de aansturing ervan waardoor ik de werknemers van het domotica-bedrijf al bij voornaam ken. De grijns van m’n baas als ik weer eens het grapje maak dat ik liever een knopjes-huis zou hebben wordt steeds iets pijnlijker.
Nu steeds meer zaken in onze dagelijkse leefomgeving op het internet zullen worden aangesloten – het Internet of Things – wordt de vraag steeds belangrijker: waarop sluiten we dit eigenlijk aan? Wat is dit Internet of Things? En vooral: hoe werkt het op lange termijn, zeg 20 jaar?
Iot
Degene achter The Internet of Shit’, een twitteraccount over alle waardeloze dingen die we aansluiten op het internet, heeft een blog geschreven waarin hij z’n zorgen uit over hoe we veel te afhankelijk worden van een systeem dat nog alleen op korte termijn denkt. Twee citaten:
“Firstly, that company could cut support for older devices — turn off the servers that keep those old thermostats running, or simply change the endpoint it connects to so it doesn’t function anymore. Alternatively, the new owner could try to monetize you further by selling what your thermostat knows about you to an advertiser.”
“What we really need from those building the Internet of Things is commitment. Companies should step up and guarantee the longevity of their products, no matter the cost or bind it might put them in. […] Unfortunately so far nobody’s made any such claim. No promises that your Nest, Sonos, Philips Hue, or Amazon Echo will work any longer than Myspace was in fashion, and that’s the biggest concern. When everything’s connected and nobody’s responsible for the consequences, what happens?”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in