Heb of ben jij je smartphone?

Voordat ik je vraag om antwoord te geven op bovenstaande vraag stel ik je eerst een andere vraag om het belang van je antwoord duidelijk te maken: Ben jij je lichaam of heb jij je lichaam? Als je denkt dat het antwoord niet uitmaakt, bedenk dan even: wat betekent het dan om gehandicapt te zijn, of zoals in mijn geval: vrouw, lang, blank, 30? Ben ik mijn lichaam of heb ik mijn lichaam?
Smartphone
Want hoewel onze relatie met technologie misschien wat helderder lijkt – m’n smartphone is duidelijk m’n eigendom aangezien ik hem gekocht heb en ik kan hem ook wegleggen – is het dat niet persé.
“I can no longer state that I own my computer: it’s more like my physical and virtual identity have morphed into one, enabling every move on my path towards finding this authentic and autonomous self.”
Zo merkte ik tijdens m’n laatste vakantie dat ik bewust tegengas moest geven aan het denken in Instagram-momenten. En de knagende vraag die blijft: was het probleem opgelost met het verbannen van m’n telefoon naar m’n rugzak of heeft Instagram m’n esthetiek en sterker nog: wat ik als een kwaliteitsvol moment ervaar –  blijvend beïnvloed?
En wat doet deze vervlechting van virtuele en fysieke identiteit met onze beleving van de realiteit? Van Iperen stelt dat we momenteel een tegenstelling ervaren tussen het onder controle hebben van onze virtuele identiteit, en de kleine onvoorspelbare zaken in ons dagelijks leven die we als extra ongemakkelijk ervaren.
“The reason people increasingly take to their virtual identities, spending more time there than ever, having relationships and seeking approval, is because we think we are in control of that identity. As I mentioned earlier, the overall feeling is: I am staging this, this ‘device’ is working for me. At the same time, our bodies and our physical lives can feel awfully limited sometimes: hours spent in traffic, sweaty armpits, anxiety before speaking for an audience, sickness or signs of getting older — so many things that I can not control, but try to deal with as I progress in life.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in