Het sociaal-politieke klimaat voelt anders dan pakweg 1 à 2 jaar geleden. Het andere is plotseling de Ander geworden. De Ander die je leefwereld bedreigt. In de stad, waar toeristen, migranten en hipsters je buurt binnen komen vallen. Op landsniveau: de Brexit, de Trump-toon, de Black Lives Matter- beweging. Wantrouwen heerst, en de verdedigingswerken staan op scherp. Hoe lang duurt het voordat de aanval ook daadwerkelijk ingezet wordt?
Tech-criticus Nick Bilton analyseert dit huidige politieke klimaat aan de hand van technologie. Hij doet drie belangrijke observaties:
- Technologie ligt vaak op een onzichtbare wijze ten grondslag aan onze politieke realiteit. Zo ziet Bilton de groeiende inkomenskloof als gevolg van technologie (al legt ie helaas niet heel specifiek uit waarom) en vreest hij dat dit alleen maar groter zal worden met de opkomst van robots. Technologie schept niet alleen nieuwe kloven, maar houdt ook bestaande ongelijkheid in stand zoals ik al eerder beschreef in deze drie berichten: als tech ervoor zorgt dat we langer leven, wie krijgt dan dat voorrecht?, waarom zelfrijdende auto’s geen oplossing zijn voor Saudi-vrouwen, en welke discriminerende denkbeelden zitten ingebakken in onze tech?
- Technologie in de vorm van allerlei social media platforms kan een podium bieden aan stemmen in het politieke debat die zich momenteel niet gehoord voelen. Een prachtige ontwikkeling zou je zo op het eerste gezicht zeggen, het democratiserende effect dat we zo graag toedichten aan het internet. En zoals NRC-columnist Rosanne Hetzberger beschrijft: social media zijn ook een heel fijne uitlaatklep voor het broodnodige meeleven en verwerken. Maar wat als, zoals ik vorige berichtte, (nieuws)feiten en meningen in een ondoorgrondelijke kluwen verward raken? Wat voor politiek debat krijg je dan?
- Als we dan verwikkeld raken in een oorlog, zal deze door technologie ook compleet anders uitgevochten worden. Geen soldaten, tanks of zelfs robots. Nee, hackers die onze infrastructuur compleet gaan platleggen. Stel je voor: hoe lang zal het duren voordat er complete chaos ontstaat als Amsterdam zonder water, gas, elektriciteit zit, zodat bijvoorbeeld de inhoud van riolen niet weggepompt kunnen worden, niemand geld kan pinnen of online kan..? Lees dit fictionele scenario waarin 1 hack New York helemaal platlegt of lees terug welke beangstigende dingen ik in januari leerde over hacken tijdens m’n research voor de aflevering Rampspoed van de talkshow Stadsleven.
“All it took during World War I was one shot. Maybe all it will take for World War III is one line of code.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.