Waarom zelfrijdende auto’s geen oplossing zijn voor Saudi vrouwen

Voor wie het niet wist: het is in Saudi-Arabië verboden voor vrouwen om te achter het stuur van een auto te kruipen. En dat heeft grote gevolgen. Niet alleen de symbolische kracht – de vrouw heeft minder rechten dan de man – maar ook sociaal-economisch: vrouwen zijn 5 keer vaker werkeloos dan mannen en als ze wel een baan hebben dan gaat een groot gedeelte van hun inkomen naar het inhuren van een chauffeur.
Saudi Arabia women car
Nu zou je kunnen denken dat de zelfrijdende auto – waar je technisch gezien immers niet meer aan het stuur zit – hierin een omkeer kan betekenen.
Maar Sarah Aziza toont aan dat dit weer een te simplistische redenering is waarin te veel wordt gekeken naar de technologie in plaats van de sociale systemen die diep in de samenleving verankerd liggen. De Saudische regels over vrouwen achter het stuur zijn namelijk ontstaan door een zeer strikte interpretatie van het Islamitische principe van ‘voogdij’ (ofwel in de betere engelse vertaling ‘guardianship’), waarin vrouwen beschermd moeten worden door de mannen in hun leven en zo onder continue supervisie staan. Zolang dit geloofssysteem bestaat zal tech nooit de positie van vrouwen in de Saudi-Arabische samenleving verbeteren.
“While it’s easy to conflate technological advances with modernity, Saudi Arabia has shown an incredible knack for mitigating progress to maintain existing social structures. A case in point: In 2012, as cellular coverage exploded in the kingdom, the Saudi government rolled out a text-messaging system that alerted Saudi men whenever females under their care left the country. It is likewise easy to imagine how Saudi authorities could adapt driverless technology to suit their commitment to “protect” and surveil women, from video chaperone systems to GPS tracking.
Hoewel Azizi dus de echte oplossing niet in een directe invloed van tech ziet, gelooft ze wel in een indirecte invloed: social media kunnen wel de golf aan activisme versterken en zo de onderlegger zijn van een sociale omwenteling.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in