Privacy kan ons niks schelen…en daarin schuilt juist een kans

Ik neem me al maanden voor om m’n wachtwoorden te veranderen, een VPN verbinding te installeren op m’n laptop en telefoon en de privacykit van Bits of Freedom eens door te werken om in elk geval enkele basisstappen te maken om m’n privacy beter te beschermen. Herkenbaar? Hoewel privacy een hot topic is in het publieke debat, maken maar weinig mensen er op individuele praktische basis echt werk van, hoe simpel de stappen ook zijn die je kunt nemen.
Crypto
Privacy kan ons dus eigenlijk niets schelen, stelt Cory Doctorow in z’n blog. Maar dat kan juist een kans betekenen. Doctorow vergelijkt namelijk onze onverschilligheid ten opzichte van privacy met de geschiedenis van roken. Na tientallen jaren is roken eindelijk op z’n retour. Maar dat is langzaam tot stand gekomen en iets, dat pas is veranderd nadat echte doden zijn gevallen, niet na alle waarschuwingen vooraf van onderzoekers.
Doctorow stelt dat dit ook voor privacy geldt: we hebben momenteel het toppunt van onverschilligheid bereikt. Ondanks vele waarschuwingen doen we niets om onze privacy te beschermen en dat zal gevolgen hebben: er zullen vele ‘privacy-slachteroffers’ vallen. En zodra dat gebeurt zal de ommezwaai plaatsvinden en zullen mensen dus uiteindelijk wel geïnteresseerd raken in die privacykitjes.
“We are past peak indifference to online surveillance: that means that there will never be a moment after today in which fewer people are alarmed by the costs of sur­veillance.[…] Peak indifference marks a turning point. […] That’s why it’s time for privacy activists to start thinking of new tac­tics.[…] Once the number of people who care about your issue begins to grow on its own, without your needing to wheedle them about confronting long-term harms, you can switch tactics for something much easier. Rather than trying to get people to care about the issue, now you need to get them to do something about it.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.