Hoe Pokémon Go ons een andere kijk op tech biedt

Afgelopen week waren de media in de ban van Pokémon Go, de augmented reality game waarin je in je dagelijkse omgeving virtuele Pokémon beestjes kunt zoeken. Amper een week gelanceerd is de game in de VS al vaker gedownload dan dating-app Tinder en Twitter. Kijk om een indruk te krijgen eens naar dit korte filmpje van vlogger Casey Neistat, die hele clans Pokémon gamers in z’n park aantreft.
Interessant is hoe de gamewereld botst en interacteert met het echte leven. Zie dit overzicht van onbedoelde bijeffecten zoals berovingen, verkeersongelukken en interacties met horeca/huis-eigenaren die hun plek ineens in een Pokémon hotspot zagen veranderen.
PokemonGo3
Deze column van een antropologe in The Guardian waarin ze Pokémon Go analyseert volgens het Shintoïsme geeft deze collisie van game v.s. real life een nieuwe dimensie. Het Shintoïsme is de oudste godsdienst in Japan en wordt daar ook nog veel beleden. Het leert dat de wereld wordt bevolkt door duizenden kami, oftewel goden. Deze goden zijn verbonden aan allerlei natuurkrachten en handelingen in je dagelijks leven.
Maar het gaat verder: het kent ook een bepaalde aanwezigheid toe aan voorwerpen, en dus ook de technologie waarmee je je omringt. Tech-animisme om het beestje maar even een naam te geven. Een robot, je telefoon of zelfs een koffiezetapparaat kan net zo goed een sonzai-kan, ofwel aanwezigheid, bezitten als je huisdier, volgens de Japanse robotwetenschapper Ishiguro.
Daarmee krijgt technologie een andere plek in ons leven, niet als de Ander, maar naast ons, zoals de Italiaanse filosoof Luciano Floridi stelt. We zijn niet het centrum van het universum (zoals Copernicus bewees), het biologische koninkrijk (Darwin), of onze rationaliteit (Freud), noch het centrum van onze huidige samenleving die we dus moeten delen met technologie. En met Pokémons.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.