Waarom bedrijven binnenkort je data niet meer willen bezitten

Persoonlijke data als het nieuwe goud van deze tijd. De grondstof waar iedereen naarstig naar het graven is, oftewel in officiële termen: dataminen. Maar dit is wel een stukje goud, waar bedrijven in de toekomst snel vanaf willen, zo voorspelt Ryan Gardner in dit stuk.
Want nu, pakweg drie jaar sinds de onthullingen van Edward Snowden, gaan burgers veel bewuster om met hun persoonlijke data. Mid-2015 zijn er 198 miljoen advertentieblockers geïnstalleerd en 75% van de consumenten wantrouwt bedrijven op datagebied. Ook de regelgeving is in deze periode aangescherpt.
Datamining
En dus gaan we nu naar een tijd toe waarin burgers steeds meer eigenaar worden van hun eigen data en bedrijven op z’n minst transparant moeten worden over hoe ze bepaalde data van je gebruiken. In maart vertelde Marten Kaevats tijdens de HEYU! Urbans talkshow, waar ik programmamaker van ben, over Estland dat tijdens het komende EU-voorzitterschap in 2018 eigenaarschap over je data als het vijfde basisrecht wil gaan bepleiten.
En dus worden data een blok aan het been en zelfs een groot risico om in bezit te hebben voor bedrijven. Gardner voorspelt dan ook een toekomst waarin het eigenaarschap van data inderdaad bij het individu ligt, en databedrijven steeds meer als managers optreden die ervoor zorgen dat de data terecht komen bij de bedrijven die deze willen hebben. Hij noemt dit het Uber/AirBnb model voor databedrijven:
“Through the network, they connect people that have something with people that want that thing. They don’t care about the actual thing itself. Owning a fleet of cars or a chain of hotels is not scalable, and it’s not where the value is. In fact, it’s a liability. [..]
Data companies that leverage the power of the network will dis-intermediate traditional data aggregators. Instead of aggregating data at an organizational level, data will be integrated around the individual. People will just authorize permission-based access to businesses when the need arises. Businesses benefit too. They get access to richer data in a timely way that avoids major compliance issues.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.