Bereid je voor, binnen 5 jaar is tekst uitgestorven: we worden camera’s

Dat is in elk geval de voorspelling van Nicola Mendelsohn, hoofd Facebook Europa, Midden-Oosten en Afrika. Nu we Facebook steeds meer op onze smartphones gebruiken, doet tekst het minder goed. Beelden, liefst bewegend, dat is de toekomst.
“The best way to tell stories in this world, where so much information is coming at us, actually is video. It conveys so much more information in a much quicker period. So actually the trend helps us to digest much more information.”
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik moest wel even slikken toen ik het las. Onze toekomst van communicatie is dus beeld?
camera
Inderdaad, stelt Matt Hackett, samen met de Amerikaanse vlogger Casey Neistat, oprichter van het nieuwe social mediaplatform Beme: wij worden camera’s.
In deze blog voorziet Hackett dat we op de drempel staan van een tijd, waarin beelden net zo geïntegreerd zullen zijn in ons dagelijks bestaan als de rol die tijd nu heeft. Kortom als fundament waarop de samenleving draait, en dat een continue, maar onbewuste aanwezigheid heeft. En, mind you, het duurde ook een tijdje (sorry 🙂 voordat tijd deze vanzelfsprekende plek had:
“In the 19th century, this ubiquity of time was far beyond the realm of fiction. Time seems to us a true fact of the world only because we have been steeped in so much of it for so long. The exponential expansion of time snuck up on us.”
Waar we ons nu nog bewust zijn van de aanwezigheid van beelden en camera’s, zullen deze in de toekomst volledig geïntegreerd zijn, een onderdeel van onszelf:
“As they become ubiquitous, I doubt we will think of these things as cameras much longer. We hardly think of the tiny quartz wafers inside every integrated circuit as “clocks,” if we think of them at all. Cameras will become equally invisible facilitators of remote vision.”
Om het wat concreter te maken: hoe we nu al camera’s zijn geworden toont dit stuk van Boris Veldhuizen van Zanten, waarin hij zich ergert aan het feit dat Apple het gebruik van de camera op z’n telefoon niet snapt. Je camera gebruiken om foto’s te maken? Dat is maar 1 procent van wat je met je camera doet. Waarom heb je een nieuwe selfie-filter nodig als je je camera vooral gebruikt om de bonnetjes voor je administratie te fotograferen, om informatie te kunnen onthouden, of als spiegel om te zien of je haar nog wel goed zit?
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in