Als tech ervoor zorgt dat we langer leven, wie krijgt dan dat voorrecht?

Hieronder zie je een still uit één van m’n lievelingsfilms: Mr. Nobody. Deze film verhaalt over Nemo Nobody, die met z’n 118 jaar de laatste sterveling op aarde is in een tijdperk waarin we met z’n allen quasi-onsterfelijkheid hebben bereikt.
Mr nobody
Hoe ver weg is dit film-scenario eigenlijk? Biogerontoloog Aubrey de Grey is ervan overtuigd dat we op weg zijn naar een toekomst waarin we met gemak in goede fysieke en mentale gezondheid 150, misschien wel 1000 jaar oud worden. Dat heet: zolang we de schade die ons lichaam vanaf de geboorte oploopt maar tijdig repareren. Bas Heijne stelt er (uiteraard, het is Bas Heijne) wat kritische vragen bij in deze aflevering van De Volmaakte Mens. 
Ok, hoewel nog geen realiteit, is deze technologie het wel waard om alvast over na te denken. Want als levensverlenging mogelijk wordt, voor wie wordt dit dan toegankelijk? Nou, voornamelijk voor degenen die nu de touwtjes in handen hebben in deze wereld, stelt Charlotte Shane. Oftewel: de blanke man van middelbare leeftijd die goed bemiddeld is.
En zo wordt de conclusie van de World Health Organisation doorgetrokken naar de eeuwigheid: dat ondanks alle verbeteringen in de gezondheidszorg waardoor we langer en gezonder kunnen leven, rassen-, klassen- en genderongelijkheid onverminderd blijft bestaan.
Shane’s conclusie is dan ook:
“It’s cold comfort, but it’s some comfort nonetheless. Give me a world in which oligarchs and politicians are biologically incapable of staying in power for centuries or else, please, give me an early death.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in