Overleg met je collega’s in virtual reality…of naar walvissen kijken

Nu virtual reality langzaam begint door te sijpelen naar het grote publiek met festivals, VR-bioscopen en met name televisie en printmedia die fiks zijn aan het investeren in VR-producties, staat de opvolger al klaar: mixed reality. Een techniek die computerbeelden in je eigen realiteit kan projecteren zodat je ineens monsters kunt bevechten in je eigen kantoor. O.a. Microsoft is hiermee bezig met de Hololens, maar spectaculairder schijnt de miljardenstart-up Magic Leap te zijn. Kijk naar een test van BrightTV voor een indruk. En Jaron Lanier (internetcriticus, bekend van ‘You are not a gadget) test momenteel met zijn onderzoeksteam of het mogelijk is om met meerdere personen tegelijk in zo’n mixed reality te zijn.
Magic Leap
De techwebsite Wired ziet er in elk geval wel een toekomst in. In dit stuk voorspellen dat ze mensen steeds comfortabeler zullen worden om hun eigen avatar te creëren in VR. Wat daarmee dan te doen? Nou, bijvoorbeeld overleg te hebben met je collega’s in een VR omgeving. Zo zijn er al enkele Second-Life achtige werelden, waar zo’n 15 avatars in dezelfde omgeving met elkaar kunnen interacteren door middel van handschoenen en een VRbril.
Vooralsnog heb ik meer belangstelling voor de tegengestelde richting: het integreren van magische elementen in mijn eigen realiteit. Zo vertelt VR-regisseur Steye Hallema in Bright Magazine hoe spectaculair dit kan zijn:
“[…]je hersenen geloven dat je er bent. Daar kun je mee spelen. Ik wil ooit nog een shot maken van een bos waarin mensen hun hond uitlaten. Ze hebben alleen geen hond, maar een walvis. Allemaal. Dat kan in VR geloofwaardig zijn.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in