Mmmmmm….nanonaise

Raad eens hoeveel nano-deeltjes jij op een dag opeet, je tanden mee poetst of op je huid smeert? Nanotechnologie mag misschien ver weg lijken, maar het wordt al gebruikt, al is het nog niet op grote schaal. Maar dit is wél een technologie die voor grote omwentelingen kan zorgen in bijvoorbeeld onze voedingsindustrie, gezondheidszorg en energiesector.
nanonaise
Maar wat is dat nano dan eigenlijk? Het programma Toekomstmakers heeft een prachtig helder filmpje gemaakt waarin je binnen een minuut uitgelegd krijgt hoe nanotechnologie werkt. Kijk vooral ook even de afleveringen over de toekomstige mogelijkheden van nanotech in de circulaire stadnano-energiegenezen met nano-technologie en nanotech in ons voedsel om een indruk te krijgen van hoe nano deze sectoren op z’n kop gaat zetten. Want stel nu dat je nano-mayonaise kunt maken waar je niet dik van wordt omdat je de vetdeeltjes op nano-niveau verandert in water? Of de mogelijkheid hebt om medicatie compleet op je behoeftes aan te kunnen passen omdat het op nano-niveau aangepast kan worden?
Neem nog om een beter gevoel te krijgen van de mogelijkheden van nano-tech eens een kijkje in de Nanosupermarkt waar je wijn kunt vinden die moeiteloos van een soepele Chardonnay in een stevige rode verandert. Of schoenen met hakken die je precies de ondersteuning bieden die je nodig hebt, zodat je nooit meer pijnlijke voeten hebt. En wat dacht je van van de vrolijk gekleurde Magic Meatballs waarmee kinderen lekker kweekvlees kunnen leren eten?
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in