Algoritmisch burgerschap: je burgerrechten verliezen door je IP-adres

In de Correspondent vind je een artikel waarin Dimitris Tokmetzis het werk van de mediacriticus John Cheney-Lippold introduceert en dan met name de term ‘algoritmisch burgerschap’. Wat dit inhoudt?
“[…] jus algoritmi (oftewel algoritmisch burgerschap) is geen statisch, maar een dynamisch burgerschap. Of je aanspraak kunt maken op rechten hangt af van hoe je data op dat moment gewogen worden door de staat. Maak je toevallig gebruik van een afwijkend IP-adres? Dan heb je opeens geen burgerrechten. Surf je vanaf een Amerikaans adres? Dan wel.”
Citizen ExDit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in