Wie is de baas in huis? Jij of de thermostaat?

Ok, je mag al misschien ruzie hebben met je huisgenoot over de warmteregeling in huis. Maar daar komt binnenkort een derde medespeler bij: de thermostaat zelf. Want dat is het gevaar van slimme apparaten stelt Reinier de Graaf van het bekende architectenbureau OMA in deze column: een verschuiving van controle.

Thermostat

 

Je thermostaat, toilet, ramen (maar denk ook op stadsniveau aan verkeers- en weersensoren) zijn ontworpen om onze gedragspatronen te meten, en deze te vertalen in een automatisch patroon dat de wereld om ons heen reguleert zodat deze perfect op onze wensen ingesteld raakt. Maar als onze patronen eenmaal zijn vastgelegd en onze omgeving volgens deze vaste regels reageert: hoeveel bewegingsvrijheid hebben wij dan nog eigenlijk? Creëren we met slimme apparaten niet onbewust een dwangbuis?

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in