China als het komende Silicon Valley

Designed by Apple in California, assembled in China. Ja, dat mag de huidige situatie zijn, maar als het aan de Chinese overheid ligt wordt dit in de toekomst ‘designed by China’. China’s rol als fabriek van de wereld begint uitgespeeld te raken naarmate de Chinese middenklasse groeit en de lonen stijgen, waardoor meer productiebanen naar nog goedkopere landen als Vietnam verhuizen. De tactiek van de overheid? Innovatieve bedrijven, die zelf aan onderzoek en ontwikkeling doen. En waar in de VS maar één Silicon Valley is, beginnen in China in hoog tempo meerdere ‘SV’s’ zich te ontwikkelen, zoals in dit artikel te lezen is.
Designed by China
Is dit een realistisch perspectief, China als vervanging voor Silicon Valley? Een land dat voornamelijk bekend staat om zijn copy-cat-culture. Nou, al dat gekopieer zorgt juíst voor innovatie. Kopieer en maak het beter. Zo stelt Edward Tse, auteur van het boek ‘China’s Disruptors’: ‘Het klopt dat WeChat aanvankelijk sterk geïnspireerd was op het westerse Whatsapp’, zegt hij. ‘Maar wat gebeurde daarna? Whatsapp bleef wat het was, terwijl WeChat evolueerde. Dat is de basis van de Chinese innovatie.’
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in