Be right back: Robot reincarnatie

Ik blijf het bizar vinden als iets, dat je eerder hebt gezien in een science fiction serie of film opeens werkelijkheid blijkt te zijn. In dit geval gaat het om een aflevering van mijn favoriete (maar echt, kijk dit!) televisieserie Black Mirror. In de aflevering ’Be right back bestelt een vrouw na het overlijden van haar vriend een digitale kloon van hem. Om de pijn wat te verzachten zullen we maar zeggen. Deze kloon is niet alleen een fysiek duplicaat, maar ook mentaal, omdat zijn online communicatie – email, twitter, facebook e.d. – in zijn digitale breintje is geupload waardoor de kloon ‘precies’ zo kan reageren als haar voormalig geliefde.
Bina48
En nu is dat dus werkelijkheid…Laat me je even een prachtige creepy quote uit het artikel voorleggen dat deze ontwikkeling beschrijft: “It’s like when people stuff a pet cat or dog. We don’t stuff humans but this is a way of ‘stuffing’ their information, their personality and mannerisms”.
Want ja, zo stelt de directeur van een onderzoeksorganisatie die zich hiermee bezighoudt, als je er eigenlijk goed over nadenkt staat dit niet zo ver af van hoe we nu onze doden herdenken: “People think nothing of watching videos of important past events in our lives like weddings and birthdays. It’s quite possible that, socially, it’ll become more and more acceptable to engage with digital personas of past people in more dynamic and interactive ways”.
Bovenstaande afbeelding is trouwens Bina48, de eerste synthetische robotkloon. Van – om het nog creepyer te maken – een Bina Rothblat die gewoon nog in leven is. Kijk de twee Bina’s hier eens een gezellig gesprekje voeren. 
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in