We zijn aan het einde van technologische vooruitgang gekomen

Ken je deze quote? “We wanted flying cars, instead we got 140 characters.” Tis er eentje van Peter Thiel, een bekende tech-guru. Nou, dat is een beetje de strekking van Robert Gordon’s nieuwe boek dat door Jesse Frederiks in de Correspondent wordt besproken.

Backtothefuture

We hebben het wel de hele tijd over technologische revolutie die enorme vooruitgang zou veroorzaken, maar is er eigenlijk niet sprake van technologische stagnatie? Ja, we hebben smartphones, laptops en het internet. Maar tussen 1870 en 1970 was pas écht een vooruitgangsgolf, toen uitvindingen werden gedaan, die enorme implicaties hadden voor ongeveer elk aspect van ons dagelijks leven: hoe we ons vervoerden, wat we aten, hoe we ziektes genazen, welke kleding we droegen – dingen die nauwelijks zijn veranderd door het internet. In z’n TEDtalk biedt Gordon je een interessant gedachte-experiment: Wil je liever alle uitvindingen opgeven tot 10 jaar geleden (dus ja, dat is ook warm water, koken en elektriciteit) of hou je deze en geef je de uitvindingen op vanaf 10 jaar geleden (Google, Facebook, smartphones..)?

Zo kun je volgens Gordon zien dat technologische ontwikkelingen in een steeds trager tempo, en minder van kwaliteit plaatsvinden. Iets dat hij als een permanente toestand ziet waarin elke generatie het iets minder goed gaat krijgen dan hun ouders. Zie ook de superoptimistische titel van z’n TEDtalk ‘The death of innovation, the end of growth’.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in