Waarom jij in de toekomst je bankzaken bij Apple en Google doet

Fintech, onthoud dat woord. Het is een samentrekking van financiële technologie, zoals digitale betaalmiddelen (wallets) en virtuele valuta zoals de bitcoin, die onze manier van bankieren veranderen. En snel ook: de voorspelling is dat er binnen vijf jaar grote veranderingen gaan plaatsvinden.

FinTech (1)

Dat betekent dat banken momenteel in een redelijk penibele positie zitten, ze naderen hun ‘Uber-moment’ zoals een topman van Barclays onlangs stelde. Als zij nu niet snel gaan innoveren, lopen ze het risico al binnen vijf jaar klanten te verliezen aan ‘buitenstaanders’. Sinds november bestaat er bijvoorbeeld al Bunq, de eerste digitale bank. Ook zijn er steeds meer fintech startups die allerlei zaken ontwikkelen om het bankieren makkelijker en veiliger te maken of specifiek toegesneden op een bepaalde doelgroep aanbieden. En ze kunnen makkelijker en sneller innoveren dan de logge bankenwalvissen. Kijk om een indruk te krijgen van de mogelijkheden naar deze aflevering van Toekomstmakers.

Het Ubermoment is één van de scenario’s die de Nederlandsche Bank schetst in een onderzoek naar technologische veranderingen in de financiële sector. En dat is niet gek: In China wordt bijvoorbeeld al 85 procent van alle onlinebetalingen door andere partijen dan banken behandeld. En in Amerika geloven jonge mensen dat niet alleen Google en Apple binnenkort komen met betaalmogelijkheden, maar dat ze er ook nog veel beter in zullen zijn dan traditionele banken. Oi… dan heb je wel een probleempje als bank hoor.

Dus, wat te doen? Banken investeren massaal in fintech startups en bitcoins, zoals de grootste Nederlandse bank, ING. Maar in Nederland wordt de ontwikkeling van fintech momenteel nogal gehinderd door te strenge en verouderde regelgeving, onvoldoende kennis bij de toezichthouders en te weinig (internationale) samenwerking tussen start-ups, banken en overheden, zo kreeg de Tweede Kamer vorige week te horen in een ronde tafel gesprek. En daarom wil onze minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, dan ook een fintech-ambassadeur, vertelde hij maandag in een interview met het Financieel Dagblad. Goed zo Jeroen.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in