Een relatie die je altijd uit kunt zetten

Ok, dating apps mogen inmiddels aardig ingeburgerd zijn, maar wat dacht je van zoenen op afstand via een robot of virtual reality porno? Nieuwe technologie zal niet alleen onze relaties veranderen, maar ook ons begrip van wat überhaupt een relatie is, of vriendschap, of seks. De Tegenlicht-aflevering van vorige week ‘Tinder love’ en de korte verhalen serie ’12 tales of getting it on in the digital age laten dat mooi zien. Als je een oneindige mogelijkheid aan liefde en seks met één druk – of eigenlijk: swipe – op de knop binnen handbereik hebt, gaat je liefdesleven dan niet steeds meer om JOUW behoeftes draaien, in plaats van een relatie met de ander?

Loveplus

 

En hier gaat het nog om interacties met mensen van vlees en bloed. Maar stel nu dat je verliefd wordt op je koffiezetapparaat of op een robot? Bovenstaande foto komt uit de fotoserie ‘Playing for love’ van Loulou d’Aki, waarmee ze Japanse mannen en vrouwen vastlegt die verliefd zijn geworden op een game personage. Het mag een subcultuur zijn, maar in Japan is het niet zo vreemd om een virtuele vriendin te hebben, of geobsedeerd te zijn door een hologram van een operazangeres. Sommige personages uit mangastrips worden aanbeden als een popster. Wegdromen bij een frictieloze relatie, noemt d’Aki het. Kwestie van ‘die gekke Japanners’ of ons liefdesvoorland? (Enne, mocht je hem nog niet gezien hebben…de film ’Her’ waarin Joaquim Phoenix verliefd wordt op z’n virtuele assistent met de stem van Scarlett Johanson is dus een dikke aanrader).

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in