In de gekrochten van het Dark Net

Voila, hier heb je het: één van de geheime achterdeurtjes van het internet. Onder de gemeenschappelijke noemer Dark Net zijn er momenteel zo’n 35 illegale markten waar je met één muisklik anoniem een beetje cocaïne of een vervalst geboortebewijs kunt scoren.

Silk road

Nu is het wellicht niet verrassend dat er online drugsmarkten bestaan. Het verrassende is dat ze werken. Zoals Jamie Bartlett schrijft in een preview van z’n boek ‘Dark Net: “Dark Net-markten zijn een ongelooflijk riskante omgeving om zaken te doen. Verkopers en kopers zijn anoniem en zien elkaar nooit. Er zijn geen toezichthouders tot wie je je kunt wenden als de verkoper of de site-administrators besluiten je geld in te pikken. Alles is illegaal en er bestaat een permanent risico op sluiting of infiltratie door wetshandhavers.” Maar ondanks dat alles, floreren de Dark Net-markten. Hoe kan dat?

Het Dark Net is zich continue aan het ontwikkelen om een waterdicht betalingssysteem te krijgen. Waar het zich in de eerste fase vooral richtte op vertrouwen – verkopersbeoordelingen en borgstellingen – wil het nu een markt creëren waar vertrouwen helemaal niet meer nodig is. Dat gaat zo: alles werkt gegarandeerd dankzij krachtige encryptie en gedecentraliseerde systemen die niet kunnen worden opgerold of gecensureerd omdat productoverzichten, berichtenverkeer, betalingen en beoordelingen allemaal van elkaar gescheiden zijn en niet door één centrale partij worden gecontroleerd.

En waarom moet jou dat interesseren? Omdat deze Dark Net technologie ook voor andere zaken op het ‘gewone’ internet gebruikt kan worden. Zo opende vorige week de Amerikaanse nieuwsdienst ProPublica een versie van haar website die op net zo’n manier verborgen en anoniem is als een Dark Net markt. En hierdoor kun je bijvoorbeeld vanuit China (daar heb je het weer!) vrijelijk de site bezoeken zonder gebukt te gaan onder de censuur van de overheid.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in