Dit is je toekomstige collega

Begin december kwam het rapport uit ‘Werken aan de robotsamenleving’ van het onderzoeksinstituut Rathenau over de impact die robots op het werkende leven gaan hebben. ‘Gaan ze je baan inpikken?’ is heel ongenuanceerd gesteld de vraag. Want nu robots steeds slimmer beginnen te worden, en niet alleen fysiek zware taken kunnen overnemen, maar ook denkwerk zoals het schrijven van nieuwsberichten, het bedenken van kookrecepten of het diagnosticeren van ziekten geautomatiseerd kunnen worden, is iedereen in gevaar – of je nu bankier of magazijnmedewerker bent. Zo moeten in Groot-Brittannië binnenkort robot-bussen gaan rijden, waaraan geen menselijke chauffeur te pas komt. In mei 2015 publiceerde een aantal mensen, waaronder de vooraanstaande natuurkundige Stephen Hawking en internet-ondernemer Elon Musk (Tesla) dan ook een open brief waarin zij impliciet waarschuwen voor een overvleugeling van de mens door de slimme machine. (Inmiddels heeft Elon Musk trouwens bedacht dat het veel handiger is om deze robotrevolutie te sturen, door deze week 1 biljoen (!) te doneren aan een Artifical Intelligence onderzoeksorganisatie).

Robot computer

Maar goed, van het onderzoeksrapport in inmiddels een samenvattende longread gepubliceerd, waarin 4 mogelijke toekomstscenario’s uit de doeken worden gedaan voor het leven in een robotsamenleving. Van het scenario van digitale uitbuiting waarin een onderklasse ontstaat die niet goed mee kan komen op digitaal gebied, tot een feodaal stelsel waarin de macht in handen is van enkele tech-bazen. Maar ook: een scenario waarin mensen dankzij robots met 10 uur werken kunnen rondkomen.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.