De grootste kloonfabriek ter wereld opent

Hier heb ik weer een lekker verontrustend tech-bericht voor je uit dat gekke China. Binnen 7 maanden opent daar Boyalife Group, de grootste kloonfabriek ter wereld. Bescheiden doel voor het eerste jaar? Even een miljoen koeien klonen. Oja, en ze willen zich ook nog graag wagen aan racepaarden en politiehonden (om maar even totaal geen random dingen te noemen). Maar dit is nog niet eens het meest enge. Xu Xiaochun, de opperbaas van de kloonfabriek, stelt in het persbericht dat ze primaten (ja, dat zijn inderdaad wij mensjes…) ook kunnen klonen en alleen nog even hiermee wachten, omdat ze vrezen voor de reactie van het volk…

Dodo

Wat hiervan te geloven? In de New Yorker verscheen enkele dagen geleden een longread over DNA hackers dat goed de huidige stand van zaken weergeeft. Korte samenvatting: sinds het DNAhacking in de jaren 70 is begonnen, is er enorme vooruitgang gemaakt, maar hacken van mensen: nee, nog liever niet. In April is (weer) in China het meest vergaande DNAhack experiment gedaan, waaruit bleek dat er allerhande praktische problemen met de technologie zijn. En dan laat je alle ethische bezwaren nog buiten schot.

Tot slot een grappige video over wat er zou gebeuren als het ons zou lukken om via synthetische biologie een verloren diersoort als de dodo terug te brengen. Welke plek zou dit beest in onze maatschappij krijgen? Als gezellig huisdier, of misschien wel als nieuwe smakelijke hamburger?

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.