Een eerlijker ontworpen internet

Als je het hebt over oneerlijkheid op het internet denk je meteen aan het feit dat je je makkelijk anders kunt voordoen op social media (waar jij je vast nooooit schuldig aan maakt, toch?). Maar er is nog een andere oneerlijkheid die fundamenteler, onzichtbaarder en daardoor ook gevaarlijker is: de oneerlijkheid die in het web zelf besloten ligt. Als gebruiker ben je in veel systemen – ik noem even een Google, en een Facebook – namelijk overgeleverd aan hun eisen, heb je niet goed zicht op de uitwerking daarvan, wat er met je data gebeurt en heb je geen enkele controle. Jaap Henk Hoepman stelt dan ook voor om een eerlijker web te ontwerpen waarbij de gebruiker centraal staat en weet wat hem te wachten staat.

Eerlijk internet

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in