Wist jij hoe groot oorlog-drones echt zijn? Voel je je nu bedreigd?

Dit is werk van de Londense kunstenaar James Bridle, die verborgen effecten van technologie zichtbaar én invoelbaar maakt. Dat doet hij dus bij ’Drone Shadow’ door levensgrote schaduwen van drones op straat te schilderen die gebruikt worden in oorlogsvoering, want zoals hij zegt: ‘Mensen hebben geen idee ervan hoe groot zo’n ding is. Het voelt direct een stuk bedreigender aan.’ (Lees hier trouwens hoe surrealistisch het leven als drone-piloot is: ’Ever step on an ant and give it another thought?’). Een ander werk, Citizen Ex,  maakt de fysieke structuur onder het internet zichtbaar. Het werkt zo: elke website die je bezoekt heeft ook een fysieke locatie, en valt dus onder een bepaalde jurisdictie. Citizen Ex is software die deze locaties bijhoudt terwijl je surft en je dan een algoritmisch burgerschap geeft: 20% Nederlands, 50% Amerikaans en 30% Engels. Eerder schreef ik al eens over ’Seamless Transitions’ waarin Bridle drie plekken visualiseert waar vluchtelingen worden gescand en gedeporteerd. Neus eens rond op zijn site, meer dan de moeite waard.

James Bridle - Drone Shadow

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in