De nacht in ander licht: bijzondere nachtfotografie

Stadsleven ‘After Dark’ onderzoekt de stad bij nacht. De mysterie van de nacht geeft vaak kans om zaken, letterlijk, in ander licht te zien. Voor Stadsleven ‘After Dark’ schreef ik een column over hoe de drie fotografen Anne-Laure Maison, Thierry Cohen en Paulo Frusco de nacht op een bijzondere manier tonen.

De nachtelijke voyeur

De vraag wat mensen doen in de privacy van hun eigen huis oefent onbedwingbare aantrekkingskracht op vele mensen. Dit onschuldig voyeurisme wordt niets meer gevoed dan wanneer je door een stad bij avond een wandelingetje maakt. Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen, in elk geval in Nederland, op hebben met het dichttrekken van hun gordijnen.  Zo kun je rustig observeren hoe mensen hun avond doorbrengen, waarbij het veelvuldig voorkomend zachtblauwe schijnsel van de vele schermpjes dit overigens tot een enigzins saai uniform beeld maakt. De Franse fotograaf Anne-Laure Maison – what’s in a name? – fotografeerde deze doorkijkjes op z’n wandelingen door New York, Amsterdam, Parijs en Praag en groepeerde ze op stylische wijze in collages tegen een zwarte achtergrond: Tableaux d’Intimités. Hiermee worden de doorkijkjes weer een beeld op zichzelf, een huis met vele ramen waarbinnen mensen zich veilig voelen in de privacy van hun eigen huis.

Tableaux d'Intimités - Anne-Laure Maison

Tableaux d’Intimités – Anne-Laure Maison

 

 

Sterren uit Sahara boven Shanghai

Mysterieus en onwerkelijk, zo doen de foto’s uit de serie ‘Darkened city’ van de Franse fotograaf Thierry Cohen aan. Door te tonen hoe steden eruit zouden zien als ze alleen door het licht van de sterren verlicht zouden worden, stelt hij het probleem van lichtvervuiling aan de kaak. Cohen wil hiermee laten zien wat we verliezen doordat de nacht in de stedelijke omgeving steeds ‘lichter’ wordt, namelijk: de magie van de kosmos. Voor Darkened city is Cohen naar negen grote wereldsteden gereisd waaronder New York, Parijs en Hong Kong. Vervolgens fotografeert hij het stedelijk landschap merkwaardig genoeg overdag, waarvoor hij de zogenaamde ‘day-for-night’ techniek inzet: een combinatie van onderbelichting en filters. Voor de sterrenhemels reist hij naar een plek op dezelfde breedtegraad van de stad die minder dicht bevolkt is en dus ook minder vervuild qua licht ‘s nachts. De sterren boven Shanghai hangen zo eigenlijk boven de Westelijke Sahara en Parijs wordt verlicht door het zachte schijnsel van sterren uit Montana.

Bekijk de Darkened City serie hier.

Rome’s nachtelijke bloemenstalletjes

Behalve een nachtwinkel, tankstations of enkele horecazaken is er weinig open ‘s nachts in de stad. Behalve in Rome waar vele bloemenstalletjes 24 uur per dag open zijn. De Italiaanse fotograaf Paulo Fusco heeft dit verbazingwekkende verschijnsel vastgelegd in de serie ‘Fiori 24h’:

“Why do these kiosks stay open 24h remains a mystery. They are mostly distributed in peripheral areas of the city, and on an average night almost nobody stops to buy flowers. The night florists are all immigrants who spend the night taking care of the plants and sleeping on their chairs or on the floor.”

 

Paulo Fusco - Fiori

Paulo Fusco – Fiori