24uurs stad: uitgaan in de wasserette en altijd verse bloemen

Voor Stadsleven ‘After Dark’ schreef ik een column over de 24uurs stad. Een stad waar 24 uur per dag voorzieningen open zijn kan tegemoet komen aan de behoeftes van een groeiende groep mensen voor wie de dag ook niet meer van 9-5 loopt. Het nachtelijk aanbod van de 24uurs stad blijkt steeds diverser te worden.

In het rapport ‘We never close’ met succesvolle voorbeelden uit internationale context dat urban onderzoeker Sara Spoelstra heeft geschreven ter inspiratie voor het 24uurs vergunningen programma van de Gemeente Amsterdam wordt een beeld geschetst van een succesvolle 24uurs stad:

Een 24-uursritme behelst veel meer dan bars en clubs. Haast net zo belangrijk zijn de vele flankerende voorzieningen als supermarkten, fitnessgelegenheden en een goed openbaar vervoersnetwerk. De overlap die plaatsvindt tussen deze voorzieningen maakt een stad 24/7. Denk aan de bakker die ’s ochtends open gaat op het moment dat de tegenover gelegen club haar deuren sluit.

Uitgaan in de wasserette

Eén trend die in het rapport ‘We never close’ wordt geschetst is het mixen van taken, die afgerond moet worden ter afsluiting van de werkdag, met de nodige ontspanning. Zo openen zich steeds meer zogenaamde wasserette-cafées die zorgen voor een lekker kopje koffie tijdens het wachten. In 2010 opende de eerste ‘Laundromat in München en in 2012 werd deze combinatie van uitgaan en de was doen zelfs doorgetrokken tot een Wasbar‘ in Gent. Het onlangs geopende Bubble&Stitch in Amsterdam biedt weliswaar geen bar of lekkere koffie, maar wel de mogelijkheid om op elk uur van de dag je vuile was te dumpen in een kluisje, per app aan te geven wanneer je deze graag klaar wilt hebben en op te halen wanneer je wilt.

Wasbar - Gent

Wasbar – Gent

Even om 2 uur s nachts een bloemetje uit de automaat trekken

Een andere makkelijke manier om ervoor te zorgen dat voorzieningen in de stad 24 uur beschikbaar zijn, is de automatiek. Waar dit concept natuurlijk bekend is van het kroketje uit de muur dat zo lekker smaakt na een uitgaansnacht, is er geen enkele reden waarom dit principe niet ook voor andere producten gebruikt kan worden. The Pop-Up City schetst in dit blog de trend tot automaten met gezond eten zoals salades, burrito’s met natuurlijke ingrediënten, maar ook zelfs caviaar, truffels en escargots. Op de Amsterdamse NDSM-werf is het mogelijk om 24 uur per dag een ‘vers’ bloemetje uit het automaat te halen en in New York hoef je nooit meer met je handen in het haar te zitten als je fiets kapot gaat buiten openingstijden dankzij de BikeStock automaat met onderdelen om je fiets te repareren.

24 Flower

24 Flower

Een speciale vermelding verdient de virtuele supermarkt van Tesco in een metro station in Zuid-Korea. Op de muren van een metrostation staan verschillende producten levensecht afgebeeld op grote posters met een QR-code. Wanneer de bijbehorende QR-code van een product wordt gescand met een smartphone wordt er een bestelproces in gang gezet. Betalen kan meteen online en binnen een dag worden de boodschappen voor de deur afgeleverd.

Het nieuwe werken, de nieuwe nacht

Voor de groeiende groep mensen voor wie de werkdag allang niet meer van 9 tot 5 loopt, veranderen ook de behoefte aan nachtelijke voorzieningen. Een werkplek die je 24/7 kunt huren en waar je midden in de nacht nog terecht kunt? Geen probleem bij steeds meer flexwerkplekken die hun huurders gewoon een sleutel geven.

En wat heb je eraan als de sportschool tot 22.00 uur open is als je tot middernacht aan het werk bent? Daarom zijn er ook steeds meer sportscholen waar je 24 uur per dag terecht kunt voor een potje stevige fitness. Zo zijn de 37 finalen van Anytimefitness door Nederland en België op elk uur van de dag open.

En na een lange werkdag nog even kunst kijken? Een groeiend aantal musea heeft een avondopenstelling. Zo zijn het Louvre en Palais de Tokyo in Parijs, Van Gogh en Foam in Amsterdam, en Palacio Nazaríes te Granada op sommige dagen langer open.

De discotaxi

Ook het traditionelere gebruik van de nacht – het uitgaansleven-  verandert. Er ontstaat een diverser aanbod als aanvulling op de al bestaande clubs en bars. Een trend is de taxi waar het feestje al kan beginnen. In Amsterdam rijdt er bijvoorbeeld al een disco-taxi rond met discobollen, blacklight, enorme boxen en een muziekcollectie waar Ruud de Wild jaloers op is. In Den Haag kun je een Karaoketaxi bestellen en in 2014 reden in Amsterdam taxi’s van het schoenenmerk Converse rond die je niet naar huis, maar naar een geheim feestje brachten.

Disco-Taxi-1

Disco-taxi

Niets heerlijkers na een lange nacht om nog even wat te snacken voordat je in bed duikt. Maar ben je dan veroordeeld tot vet voedsel? Pop-Up City beschrijft het Sydney Food Truck project dat in 2014 begon om de nachtelijke snackcultuur te verrijken met gezond voedsel. Door de stad heen zijn verschillende foodtrucks vol lekkernijen te vinden, de exacte locatie speur je op via een app.

Sydney-Food-Trucks-4