Driehoekjes en vierkantjes verklaren hoe segregatie tot stand komt

Segregatie is een term die helaas nog niets aan kracht heeft ingeboet. Scheiding op basis van ras, klasse of zelfs sekse is een feit. Maar hoe komt dit eigenlijk tot stand en belangrijker: hoe kan dit verandert worden?

Het spel ‘Parabel of the Polygons is gebaseerd op de theorie van Thomas Schelling die verklaart hoe een buurt verdeeld kan raken. Het gaat uit van de volgende regel:

Polygon1

Dat lijkt inderdaad nog erg mee te vallen maar bij het spelen van het spel blijkt dit de eindpositie te worden van de vrolijke vormpjes:

Polygon2

Zelfs het verlagen van de voorkeur naar 10% blijkt niet veel op te leveren. Maar, zo ontdekten de makers van het spel, het maakt wél veel uit als de vormpjes ook maar een lichtelijke voorkeur hebben tot diversiteit:

Polygon3Moraal van het verhaal? Sociale segregatie wordt niet vanzelf opgelost, dit is een probleem waarin men actief een andere kijk op de wereld in zal moeten aannemen – een voorkeur voor diversiteit –  voordat er ook maar één vierkantje, driehoekje of mens in beweging zal komen.