OK Glass!

“Ha mama!

Sanne?  Ben jij het? Waarom bel je met zo’n vreemd nummer?

Omdat ik je bel met de Google Glass van Arvid.

Googlewat? “

Een recapitulatie van het telefoongesprek dat ik enkele dagen geleden met m’n moeder voerde – ongeveer de enige persoon in mijn omgeving die zich niet realiseert hoe bijzonder het is dat ik haar met een Google Glass belde. My bad i guess.

Want Google Glass, een draagbare computer in de vorm van een bril wordt nog maar aan enkele testgebruikers ter beschikking gesteld. Op uitnodiging. In Nederland zijn er welgeteld 22 mensen die een Google Glass hebben. Een van hen is Arvid Bux die zo vriendelijk was om me zijn Glass uit te laten proberen. Al stelde hij zelf dat het een plicht is die je aan Google hebt: “Als je het contract voor je Google Glass tekent dan teken je ervoor om een ambassadeur te zijn.” En dat betekent veel uitleggen en veel uitlenen.

IMG_20140103_151849

 

De meest voorkomende vragen die Arvid krijgt gaan over de prijs van Glass (1500 dollar,omgerekend 1200/1300 euro) en of hij mensen aan het filmen is: “Mensen zijn nieuwsgierig, maar ook wantrouwend. Iets wat eigenlijk onlogisch is want Glass is net zo iets als een mobiele telefoon. Daarmee kan ik je ook filmen of foto’s maken.”  Net als bij een telefoon is ook bij Glass namelijk zichtbaar wat je op je schermpje aan het doen bent. Als Arvid een foto van me maakt zie ik een rood lichtje branden en als ik heel erg mijn best doe kan ik zelfs het NY Times logo ontdekken als hij een bericht van de nieuwssite bekijkt.

Toch blijft bij mij ook het ‘cyborg-gevoel’ hangen. Iets dat compleet verdwijnt als ik Glass zelf opzet. Het is even wennen qua kijken – de eerste minuten heb ik het gevoel alsof ik scheel ben omdat je je zo concentreert op het scherpstellen op het kleine scherm aan de rechterbovenkant – maar als ik er even mee speel, dan merk je dat het eigenlijk een stuk minder inbreuk maakt op de werkelijkheid dan een telefoon waar je vol je blik op moet richten.

Arvid maakte een wandeling met Glass op toen hij een email van me kreeg

Arvid maakte een wandeling met Glass op toen hij een email van me kreeg

Hoe we een technologie als Glass gebruiken laat Google over aan zijn gebruikers. Arvid wordt als testgebruiker regelmatig om feedback gevraagd en Google maakt zonder veel ethische beperkingen de aanpassingen waar zijn gebruikers om vragen. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om elke keer als je knippert een foto te maken met Glass. Iets wat uiteraard veel privacy bezwaren heeft. Want waar ik het nu kan zien als iemand met Glass een foto of filmpje maakt, is die functie dan uitgeschakeld. De verantwoordelijkheid van de toepassing van nieuwe technologie ligt blijkbaar bij de gebruikers.

Arvid gebruikt Google Glass nu als een handig gadget, een verlengde van zijn telefoon.  Maar hoewel navigeren en Google Now al bijvoorbeeld goed werkt, zijn er nog veel zaken die nog niet ontwikkeld zijn voor Glass. Mogelijkheden voor Facebook bijvoorbeeld zijn zeer beperkt en Layar is ook nog niet op Glass toegesneden. Of dat in de toekomst gaat gebeuren betwijfelt Arvid: “Google Glass zie ik vooral als de eerste poging van Google om het schermpje van je telefoon om te zetten in iets anders. Glass is voor mij het begin van de wearable technology revolutie, de beweging dat technologie steeds minder zichtbaar wordt verwerkt in bijvoorbeeld de kleren die we dragen, de spullen die we gebruiken of onze omgeving. “