5 favorieten van de 5de editie TEDxAmsterdam

Woensdag werkte ik weer als liveblogger mee aan TEDxAmsterdam .Altijd ontzettend leuk om te doen, al is het maar omdat je dan firsthand&frontrow inspirerende en indrukwekkende talks meekrijgt. Dit waren mijn persoonlijke favorieten van de dag: de 5 favo’s van de 5de editie van TEDxAmsterdam!

Foto door Bibi Veth

Foto door Bibi Veth

Fotograaf Jimmy Nelson die de hele wereld rondreist om vergeten culturen te portreteren, vertelt uiterst smakelijk over z’n avonturen en welke lessen over o.a.keuzevrijheid en compassie hij geleerd heeft.

Ontwerper Bas van Abel van Fairphone vertelt over zijn zoektocht naar het maken van een telefoon die het productieproces weer transparant maakt en sociale waarden voorop stelt: een fair phone.

Op het podium van het Concertgebouw werd live een test uitgevoerd tussen een Stradivarius en een 3D geprinte viool. Fascinerend om te zien hoe ver de technologie al is, hoewel het traditionele geluid van de Stradivarius nog steeds m’n voorkeur heeft.

De Egyptische schrijftster Mona Eltahawy houdt een vurig betoog over het seksuele geweld dat nog altijd gaande is in Egypte, en dat zij helaas ook aan den lijve heeft ondervonden, en hoe haar tatoeages op haar lichaam hebben geholpen om haar geest te genezen.

Een prachtig ontroerend verhaal van een instrumentmaker uit Paraguay die instrumenten maakt van vuilnis om kinderen die leven in absolute armoede een ander leven te kunnen geven. Het moment dat de cello, viool,gitaar en saxofoon begonnen te spelen bracht me werkelijk kippenvel.