Twintigduizend reepjes spierstamcel? Smakelijk!

Twintigduizend reepjes spierstamcellen bij elkaar gelijmd met bindmiddel. Klinkt misschien niet echt als iets heel smakelijks, maar wel als een project waar mede-oprichter van Google, Sergey Brin, in zou investeren. Nou, met de smaak viel het volgens voedselonderzoekster Hanni Rützler en voedselcriticus Josh Schonwald ook nog wel mee. Zij waren de twee gelukkigen die een hapje van de allereerste kweekvleesburger ter wereld mochten nemen.

Cultured-Beef-10_600

De 250.000 euro kostende hamburger is gekweekt door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht, die zijn toekomstdroom al met de pakkende quote ‘een vegetariër in een Hummer is nog altijd veel milieuvriendelijker dan een vleeseter op een fiets’  wist te verkopen op de Next Nature Power Show.

Een kweekvleesburger biedt natuurlijk een alternatief voor voor de hand liggende problematiek als onnodig lijden van dieren en het broeikaseffect, maar kan ook leiden tot geheel nieuwe voedselpraktijken. Het kunstcollectief Next Nature werkt in elk geval al aan een in vitro kookboek, dat o.a. recepten zal gaan bevatten voor gebreid vlees waarmee je zelf de structuur en sappigheid kunt controleren, een culinaire amuse-bouche van vleesfruit, en, speciaal voor de kleintjes, kleurrijke en vitaminerijke Magic Meatballs die je lekker kunt opsnoepen terwijl je met met de Meatpaint een maaltijd bij elkaar schildert.

fruit_meat_nextnature_lab-530x491

Vleesfruit/Next Nature