Het hartstochtelijk oog van Henri Cartier Bresson

Als liefhebber van documentaires over kunstenaars én fotografie was ik bijzonder in m’n nopjes toen ik de documentaire The Impassioned Eye over de fotograaf Henri Cartier-Bresson tegenkwam. Het is heerlijk om de bekende fotograaf – een ware meester van het juiste moment – met pretoogjes boven z’n foto’s uitglurend over zijn werk horen te vertellen. Een klein voorproefje:

Henri Cartier-Bresson The Impassioned Eye

“Mijn passie is nooit voor fotografie zelf geweest, maar voor het vastleggen van emotie, de schoonheid van het moment. Voor mij betekent fotografie het ontdekken van ritme en lijnenspellen in de realiteit. Het oog doet het frame-werk, en de camera doet het werk: “You really don’t have to know too much to be a photographer; you simply have to look”.

Leave a Reply