Politiek Plus: debatteren op Google+

Het begint alweer langzaam los te barsten; de campagnes en debatten voor de aankomende verkiezingsstrijd die eindigt op 12 september. Inhoudelijk gezien is het nog weinig interessant, grote vraagstukken worden tot nu toe nog ongemoeid gelaten en in plaats daarvan concentreert het debat zich nu vooral nog op lichte onderwerpen of het heropenen van zwaarbeladen onderwerpen die weliswaar nu strategisch ingezet kunnen worden, maar na de verkiezingen toch waarschijnlijk op dezelfde uitkomsten zullen eindigen.

Des te interessanter is het om te kijken naar de vorm die de debatten aannemen en vooral: de rol van de kiezer hierin. Campagnebureau BKB heeft hierin onlangs een interessante bijdrage geleverd in de vorm van de Google+ pagina Politiek Plus. Dit is een partijneutrale pagina waar in de aanloop van de verkiezingen verschillende zogenaamde hangouts zullen worden georganiseerd met bekende namen binnen en buiten de politiek. Tijdens de hangout is er voor Google+’ers de mogelijkheid om vragen te stellen aan de gasten door je vraag nog voor de Hangout te vragen met #politiekplus. Als je vraag wordt uitgekozen, kun je deelnemen aan de hangout en live je vraag stellen.

Zo is er elke zondag om 12 uur de mogelijkheid om vragen te stellen aan opiniepeiler Maurice de Hond op basis van zijn nieuwste voorspellingen die om 11 uur bekend worden gemaakt. En gisteren konden vragen worden gesteld aan PvdA politicus Mei Li Vos, politiek journalist en fervent twitteraar Jaap Janssen, en internet- en gadgetexpert Alexander Klöpping over de inzet van social media bij politieke campagnes.  Volgende week staat een hangout gepland met Sywert van Lienden en Boris van der Ham over democratische vernieuwing.

Hoe het initiatief zich zal ontwikkelen en veel mensen zich via Google+ gaan mengen in politieke debat is nog de vraag, maar het is in elk geval al erg verfrissend dat er een poging wordt gedaan de kiezer op een nieuwe manier bij de politiek te betrekken.

Leave a Reply