Tumblr voor prikkelende live visual storytelling

Op 31 mei was de officiële launch van het micoblogging-platform Tumblr in het Nederlands. Een gelegenheid zo speciaal dat de oprichter David Karp ervoor naar ons kikkerlandje kwam zodat ik hem kon interviewen over zijn ideeën achter Tumblr. Karp benadrukte tijdens dit interview vooral de creatieve meerwaarde van de contentcuratie die volgens hem het belangrijkste kenmerk van Tumblr vormt. TEDxAmsterdam onderschreef dit gisteren door samen met één van Nederlands bekendste Tumblr-bloggers, Sjoerd Los, een nieuwe manier van creatieve contentcreatie aan te gaan: tumblr als live visual storytelling.

Radicale nieuwe verbindingen

Het experiment vond plaats tijdens TEDxAmsterdam Live, een livestream evenement van de TEDGlobal 2012 conferentie die dit jaar in Edinburgh (Schotland) plaatsvindt. En met een thema als Radical Openness, waarbij de veranderende manieren waarop we met elkaar verbonden kunnen zijn centraal staan, past een nieuwe manier van TEDtalks ervaren en bekijken natuurlijk perfect.

TEDxAmsterdamLive - fotografe Pam Kat

Online communitymanager Oliver de Leeuw kreeg het idee bij de launch-party van de Nederlandse Tumblr toen hij Sjoerd Los zijn tumblr zag presenteren waarop hij dagelijks verschillende kunstwerken reblogt en ze met elkaar in dialoog laat treden door ze in paren te plaatsen. De Leeuw vertelt:

“TED en TEDxAmsterdam draait niet alleen om het delen van ideeën of ze in actie om te zetten. De grootste inspiratie halen we uit het feit dat je geconfronteerd wordt met gedachten, werelden en mensen waar je zelf nooit mee in aanraking zou komen. Dat is de kracht van TED en dat is precies wat we proberen te bereiken met deze experimentele inzet van Tumblr.”

Een narratief schilderen

Op speciale TEDxAmsterdam tumblr-blogs tedxams.tumblr.com en tedxams2.tumblr.com blogde Sjoerd Los live kunstzinnige beelden als reactie op de inhoud van de TED-talks. De interactie van deze beelden met de lezingen lag vooral op narratief niveau. Los stelt:

“Mijn bedoeling was om met mijn beelden enerzijds aan te sluiten bij de inhoud van de lezingen, maar anderzijds ook uitdagende botsingen en nieuwe betekenissen te creëren. Ik wilde niet zozeer letterlijk de inhoud van de TEDtalks overbrengen alswel de vibe die de sprekers en de onderwerpen met zich meebrengen.”

Dat leverde een visuele Tumblr op vol beelden in diverse stijlen, opgedeeld per talk en af en toe aangevuld met quotes. Zoals een bezoeker van de livestream opmerkte: “Door de samenhang en sterke esthetische kwaliteiten worden het ook kunstwerken op zichzelf. Het is gewoon narratief schilderen hier gebeurt.”

Tumblr liveblog TedX

Hoewel de Tumblr-blog dus live tijdens de dag gevuld werd, een proces dat ook met tussenpozen te zien was op een scherm tijdens de livestream en natuurlijk voor de belangstellenden thuis, is de Tumblr tevens een blijvend online artefact. Dit roept volgens Los een interessante spanning op van de tijdelijke vibe van het live evenement die ‘gevangen’ wordt in de Tumblr blog die online zal blijven staan:

“Zoals het evenement een afgesloten geheel is met een begin en een eind zal de blog dat ook zijn: een permanente expositie van een visuele, esthetische invulling van de onderwerpen die naar voren zijn gekomen op de dag. Dit lijkt me een mooie toegevoegde waarde – een plek waar de deelnemers achteraf ook nog op een andere (visuele) manier geprikkeld kunnen worden om de besproken thema’s verder te overdenken.”

Vierkante ogen

De manier waarop Tumblr als extra visuele stimulatie wordt ingezet tijdens het TEDxAmsterdamLive evenement doet ergens denken aan VJ-en. En net als bij het traditionele VJ-en is naast snelle reflexen op de dag zelf ook een gedegen voorbereiding onontbeerlijk. Los vertelt:

“Op basis van de poëtisch klinkende thema’s van de dag ‘Globality’, ‘Shades of Openness’, ‘Misbehaving Beautifully’ en ‘Long Term’  heb ik een breed beeldonderzoek gedaan, met als vertrekpunt de rijke inhoud die mijn eigen blog heeft. Tijdens het livebloggen put ik dus uit mijn wachtrij die ik van te voren heb opgebouwd. Door het vooronderzoek heb ik meer zicht op een bepaalde visuele insteek/lijn in het geheel van het samengestelde kunstwerk dat het eindproduct van deze sessie zal zijn.”

Hoewel de thema’s van te voren duidelijk zijn en Los zich daarop kon voorbereiden, is het zaak om tijdens het live-event ook geconcentreerd te blijven. Omdat Los de daadwerkelijke beelden die op de Tumblr komen pas selecteert aan de hand van live quotes. En ja, dat kan tijdens een bijna twaalf uur durend live evenement niet alleen interessante visuele dialogen, maar ook best vierkante oogjes opleveren.

Het Tumblr-experiment van TEDxAmsterdam in samenwerking met Sjoerd Los toonde op inspirerende wijze dat contentcuratie inderdaad creatieve meerwaarde kan hebben, een meerwaarde die zelfs buiten de traditionele grenzen van een micoblogging platform ingezet kan worden op een live-evenement.

Lees het hele interview met David Karp over Tumblr hier.

Kijk ook de prachtige portretten die Frankwatching auteur Martijn Winkler maakte over enkele opvallende Nederlandse Tumblr gebruikers.

Deze reportage werd eerder gepubliceerd op Frankwatching

Leave a Reply