Een beter milieu begint bij jezelf: stop met het eten van kaas en stress er vooral op los!

Goed design hoeft niet altijd tot concrete producten of zelfs oplossingen te leiden. Goed design kan soms ook gewoon het creëren van een alternatief perspectief  betekenen waarmee dingen even in een ander daglicht gezet kunnen worden. Van het laatste getuigt het gedachte-experiment van Arne Hendriks die zijn absurdistische theorie ‘The Incredible Shrinking Man’ presenteert als oplossing voor een betere wereld, Hendriks, zelf 1.92 meter schoon aan de haak, stelt dat een duurzame wereld binnen handbereik is. Dat heet: als elk lid van de mensheid maar 50 cm lang zou zijn.

In zijn alternatief universum zijn er geen zorgen meer over voedseltekort of een tekort aan energiebronnen, want zo vertelde Hendriks op TEDxBrainport vorige week:

‘If you are only 50 cm you need only 2 percent of the resources you need now. A single chickin can feed easily a 100 people. Moreover, if you look at the available resourses, you can see that we have already all the sustainable resourses we need – right now.’ 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KSNx1Ly0Jok[/youtube]

Bijdragen een duurzame toekomst zal in het vervolg volgens Hendriks dan ook niet meer draaien om het vervangen van gloeilampen door spaarlampen, auto’s op elektriciteit en biologisch voedsel, maar hou vooral het volgende lijstje bij de hand als u bij wil dragen aan een betere wereld:

1. Stop eating cheese

2. Find a short partner

3. Move to a tropical island

4. Screen my embryo

5. Get hormone treatment

6. Move to the city

7. Get a stressful job

Met zijn charmante gedachte-experiment zet Hendriks op een lichtvoetige wijze even de zaken rondom duurzaam design op scherp. Stel je voor: het is daadwerkelijk mogelijk om op deze wijze de wereld te verbeteren…zou jij je dagelijkse bammetje met kaas ervoor laten staan? Duurzaam design blijkt zo niet alleen om technologische mogelijkheden te gaan, maar vooral ook om menselijke ambities en verlangens.

Leave a Reply