Tech-talks: vijf opmerkelijke visies op de invloed van technologie

TED, een naam die oorspronkelijk stond voor technology, entertainment en design, en de naam is van één van mijn favoriete organisaties op het ogenblik. Experts uit allerlei gebieden geven korte lezingen over de nieuwste inzichten op hun gebied die gratis online te bekijken zijn en zo een online schatkamer aan kennis hebben opgeleverd. Begin je vrije dag daarom eens met een TED-talk, bijvoorbeeld een van de volgende vijf die onze veranderde relatie met technologie bespreken, je bewust maken van de keuzes die je hierin hebt en de zaken weer eens goed op scherp zetten.

Sherry Turkle bespreekt in haar nieuwste TED-talk (zij is één van de favoriete sprekers die vaker mogen terugkomen om een nieuwe update te geven) ‘Connected, but Alone’ welke invloed social media hebben op onze sociale relaties en bespreekt hierin dat deze invloed niet onverdeeld positief is. Social media maken ons niet per definitie socialer stelt ze, ze kunnen ons zelfs meer eenzamer doen voelen dan ooit te voren.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t7Xr3AsBEK4[/youtube]

Amber Case stelt in haar talk ‘We are all cyborgs now’ dat we steeds meer vertrouwen op externe breinen om te communiceren en ons leven mee vorm te geven. Waar Sherry Turkle zich zorgen maakt om de anti-sociaalheid die social media met zich meebrengen stelt Case juist dat onze ‘cyborgheid’ onze menselijke natuur versterkt. Zoals ik al eens schreef in een blogje voor TEDxAmsterdam getiteld ‘I, Cyborg’ waarin ik Case haar talk aanhaalde: ‘We use the technology of our cyborgness not to overcome human nature, but to enhance it. It offers us as social beings more possibilities to connect with other people.’

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z1KJAXM3xYA[/youtube]

Susan Blackmore bestudeert memes, culturele ideeën die zich zonder duidelijke reden supersnel verspreiden tussen mensen. Zij bespreekt in haar TEDtalk een nieuw soort meme in het huidige techno-tijdperk, een teme, en stelt hiermee dat technologie zo een manier heeft gevonden om zichzelf te verspreiden en in leven te houden, waarmee het ongemerkt een grote invloed op ons leven kan hebben.  

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fQ_9-Qx5Hz4[/youtube]

Ook Eli Pariser stelt dat een bewuste omgang met de invloed van technologie op ons leven noodzakelijkheid is. Hij signaleert de zogenaamde ‘filter bubble’, die ontstaat doordat online zoekresultaten en nieuws steeds meer worden afgestemd op persoonlijke voorkeuren of voorkeuren van vrienden (zie de circles van Google+) waardoor je minder makkelijk op informatie stuit die je horizon werkelijk kan verleggen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B8ofWFx525s[/youtube]

Johanna Blakley benadert de invloed van social media vanuit een andere hoek. Zij beargumenteert in haar TEDtalk hoe social media voor een einde van bestaande stereotypen over gender kunnen zorgen. Met social media, zo stelt ze, kunnen we namelijk makkelijker uit onze demografische hokjes stappen en vrijelijk contact leggen gebaseerd op onze persoonlijke interesses in plaats van op basis van gender, of maatschappelijke positie. Wanneer de complixiteit van persoonlijke interesses naar de voorgrond treedt, kunnen simplistische vooroordelen niet meer standhouden volgens haar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZR4LdnFGzPk[/youtube]

Een opmerking ter zijde: mooi om te zien dat 4 van deze techtalks worden verzorgd voor vrouwen, geen slechte zaak. Nog een goede techtalk door een vrouw is overigens verzorgd door bodyarchitecte Lucy McRae, waarover ik deze week al eerder blogde.

Leave a Reply