Hana Pesut – Switcheroo

Mark Twain stelde ooit dat kleren de man maken. In hoeverre zijn beroemde uitspraak in deze tijd nog opgaat is nog maar de vraag als je de fotoserie Switcheroo van de Canadese fotografe Hana Pesut bekijkt. Haar uitgangspunt is simpel: Pesut fotografeert een koppel twee keer op dezelfde locatie met precies dezelfde instellingen. Het enige verschil is dat de mensen voor de tweede foto van kleding verwisseld hebben.

 

Switcheroo – Tony & Rachel

Switcheroo – Erika & Malcolm

Bij het doorbladeren van de verschillende foto´s is het vooral opvallend hoe weinig impact de kledingwissel kan hebben, zelfs als er tussen mannen- en vrouwenkleding gewisseld wordt. De esthetiek van mannen-en vrouwenkleding blijkt tegenwoordig dicht tegen elkaar geschoven. Niet alleen bestaan er niet meer zo´n grote verschillen tussen de kleding van de twee geslachten, het doet ook totaal niet meer zo bevreemdend aan als een man vrouwenkleding draagt en vise versa.


 

 

 

 

Switcheroo – Steve & Monika

Switcheroo – Lana & Matthew

Switcheroo roept op deze manier interessante vragen op over de hedendaagse noties van (gender)identiteit. Is gender in plaats van een verticale scheidslijn steeds meer een horizontale lijn geworden waarop vrijelijk heen en weer geschoven kan worden? En wat te zeggen over de verwisselingen van kleding als je bedenkt dat mode tegenwoordig als een van de belangrijkste factoren bij het vormen van identiteit wordt beschouwd? Kijk je werkelijk anders tegen personen aan als ze andere kleren dragen?

 

 

 

 

 

Switcheroo – Maya & Graham

Switcheroo – Tomoko & Kichu

Verder kijken? Het Nederlandse Exactitudes is een ander interessant project rondom mode en identiteit.

2 thoughts on “Hana Pesut – Switcheroo

  1. Wat een leuke blogpost. Deze foto’s suggereren dat man kleren maakt. Wat mogelijk ook bijdraagt aan de beeldvorming is het feit dat het foto’s betreft en dat er een behoorlijke afstand zit tussen de personen op de foto en de kijker, in dit geval ik dus. Het zou wel interessant zijn als zo’n omwisseling van kleren bij persoonlijk contact eens onderzocht zou worden.

  2. Pingback: Gzcht: man, 34jr, met maillot. Switcheroo! « home is where the hair is

Leave a Reply