Creditcard die je limiet bepaalt op basis van je carbon-footprint

“Helaas, u heeft u limiet bereikt.” Nope, dat betekent bij de creditcard Do Black niet dat je geld op is, maar dat je teveel hebt gespendeerd in termen van je carbon footprint. Bij Do Black wordt van elke uitgave die je doet berekend hoeveel impact deze op het milieu heeft, wordt je de mogelijkheid geboden om deze uitgave te compenseren, en kun je dus een limiet stellen op hoe groot jij je carbon footprint wil laten zijn.

Enorm confronterend deze totale transparantie. Het motto van Do Black is dan ook ‘no more excuses’. Een dergelijk transparant systeem, en dan niet alleen op consumentenniveau, kan het van de andere kant wellicht ook makkelijker maken om je verantwoordelijkheid te nemen. Je bent niet machteloos meer, doordat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Je kunt op basis van je eigen uitgavenpatroon inzien wat je impact is, en daarin keuzes maken: bestel je die sneakers niet meer, of wel en ga je compenseren, of doe je niks en let je op andere dingen? Zo zou het de moraliserende werking van individuele klimaattips uit de weg kunnen gaan: vliegschaamte! Je mag geen vlees en zuivel meer eten!

Het roept ook vragen op: hoe zorgt Do Black ervoor dat het zien van je carbon footprint niet overweldigend aanvoelt? Hoe kun je geleidelijke gedragsverandering tot stand brengen? En ligt de verantwoordelijkheid wel alleen bij consumenten? Krijgen bedrijven ook een klimaatcreditcard?