Denk in digitale voeding in plaats van op dieet te gaan

Dus, zo stelt Jocelyn Brewer voor, als onze tech dan toch zoiets als voedsel is – iets dat je niet zomaar meer kunt uitzetten omdat het zo verweven is met ons bestaan – waarom denken we dan niet meer in termen van voeding? Als je internetgebruik de Schijf van Vijf zou zijn? Hoe zou dat er dan uitzien?
Food flying out of a laptop screen
Digital Nutrition is dus het concept dat Jocelyn Brewer voorstelt. Een gezond, gebalanceerd dieet, waardoor je geen zaken als een digitaal dieet nodig meer hebt, dat toch niet werkt voor de lange termijn:
Apply this to our digital interactions and think of what is ‘nutritious’ from a social, psychological and cognitive point of view. So what would ‘junk’ be or too much look like? Probably spending all day on social media websites, putting too much value in public commenting like E! News or Reddit, gaming all night long and you’re now wearing adult nappies.
Wat zijn jouw virtuele vitamines? Wat is jouw boerenkool van je internetgebruik? En wat is je snoep of vettig frietje? Het mooie aan het concept van ‘digitale voeding’ is dat in plaats van simplistische oordelen toe te kennen aan internetgebruik (dit is goed/slecht), het de complexiteit en persoonlijke nuance erkent. Net zoals gezond eten voor iedereen iets anders inhoudt – sommigen zijn allergisch voor melk, terwijl anderen dit zonder problemen kunnen drinken – is gezonde digitale voeding ook persoonlijk:
We need to think about our online activities as having inherent nutritional values, just like food, and consider the kinds of vitamins, minerals and calorie content of our digital habits. There are junk foods and there are superfoods within the online world. We need to be sensible with our ‘digital diets’, to avoid overdosing and the necessity for ‘digital detoxes’.
Just like with diets and food nutrition we would benefit from considering how we can create digital lifestyles which support our whole wellbeing. There are occasions which we might indulge in some mental candy, we might need to use technology to relax and unwind – but when we use it to cope in a way which distracts us from dealing with the issue, problems arise.
Je bent wat je eet —> je bent wat je binnenkrijgt via je tech. Kortom: tijd voor labels op onze apps, social media en games, net zoals voedingslabels?
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘CTRL, ALT, DELETE’ waarin ik elke week onderzoek hoe we een betere relatie kunnen krijgen met onze tech. Herontwerp van ons tech én van onszelf: hoe doe je dat? Ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.