Wat je verliest als je taken delegeert aan tech

Als je nu de helft van je communicatie aan tech zou overlaten, win je dan tijd om lekker een boek te lezen, of naar de film te gaan of dat ene recept eens uit te proberen?
Ja, maar we verliezen ook wat, stellen dezelfde Brett Frischmann en Evan Selinger. Ze waarschuwen tegen de comfortzone die technologie voor ons creëert en hoe dat kan leiden tot verlies van onze menselijkheid:
“If we can be made happy, cheaply, then what could be better? You don’t ask questions, you don’t resist. You want to minimise transaction costs.
But sometimes being human is costly… If we lose our ability to relate to each other along the way, because it’s efficient and cheap, we lose something of who we are.”
to-do-list
In een ander opiniestuk ‘The danger of smart communication’zijn ze iets specifieker over wat dat ‘menselijk zijn’ dan betekent en wat je dus precies verliest:
“When we outsource, we accept assistance and this lessens how much personal effort we need to put into accomplishing our goals. […] Since outsourcing decreases effort, it also reduces our experience of agency.
By abdicating control over a process, we become less responsible for how things turn out. We become less blameworthy (the ordinarily reliable GPS messed up the directions!), but also less entitled to feel proud of positive results.
Because outsourcing involves delegation, it can limit our understanding of how a process works. By diminishing our participation, outsourcing leads to some degree of detachment. The more intense the detachment, the less intimate an experience becomes.”
Kortom: bij het delegeren van een (communicatie)taak aan derden, moet je niet alleen kijken of de taak wel goed wordt uitgevoerd, maar ook of het het wel waard is om eigenaarschap, verantwoordelijkheid, intimiteit en kennis en kunde erover te verliezen. Zo nee, dan gewoon lekker zelf blijven doen.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in