Een vakbond tegen de algoritmische baas

Wat kun je doen als je baas een algoritme is? Als je beoordelingsgesprek bestaat uit een ratingsysteem, waarbij je bij een te lage score zonder pardon of overleg automatisch wordt ontslagen? Als je diensten worden ingepland op basis van wat van optimaal is voor het bedrijf, in plaats van rekening te houden met de schooltijden van je kind?
boss
De ‘sharing economy’ heeft verborgen standaarden, zoals je kunt lezen in deze longread in de Financial Times. Aan de oppervlakte mag het wellicht lijken alsof je je eigen baas kunt zijn – als Uber driver of Deliveroo bezorger kun je je eigen klussen uitkiezen en werken wanneer het jou uitkomt. Maar dieper gezien, word je strak geregeerd door een algoritme: als je teveel klussen afwijst, dan lig je eruit. En hoewel je wel kunt kiezen wanneer je werkt, bestaan er over hoe je werkt strakke criteria: ‘binnen … minuten moet je de bezorging voltooid hebben, anders…’
Kortom: De algoritmes van deze bedrijven oefenen zoveel controle uit over de werkers dat ze strikt genomen eigenlijk gewoon een klassieke werkgever-werknemer relatie hebben, met alle bijbehorende verantwoordelijkheden vanuit de werkgever (een minimumloon/vakantiegeld ed).
“They are treating you like an employee, so how can they say it’s self-employment? He feels as if Deliveroo has all the power of an employer but none of the responsibility. They can monitor and make sure they only pay for the time they really want to pay for, and yet have people available at all times, waiting on call.”
Er is nu een eerste rechtszaak over aangespannen tegen Uber. Maar het is lastig om als individu een verschil te maken. Daar heb je eigenlijk een vakbond voor nodig. Dat is precies wat Panda, een app van het bekende architectenbureau OMA samen met creative studio Bengler, beoogt. Een ‘discruption-as-a-service-toolkit’, oftwel app, om werkers uit de deeleconomie samen te kunnen brengen in een soort vakbond waarmee ze samen sterk kunnen staan en die hen communicatiemogelijkheden en rechterlijke hulp biedt. Het is nog in de conceptuele fase, maar de behoefte aan een dergelijke app is er overduidelijk.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in