Door onze tech werken we een 19de eeuwse fabriekswerkweek

Een mooie observatie in de Volkskrant van 31 augustus:
“Voor veel kenniswerkers is overwerken normaal. Er heeft een soort ‘binnenstebuiten-kering’ van de geschiedenis plaatsgevonden, schreef Jonathan Witteman eerder in de Volkskrant: goedbetaalde, hoogopgeleide bankiers en advocaten van de Zuidas maken vaak 80-urige werkweken – hoeveelheden die overeenkomen met de fabriekstijden van de 19de-eeuwse arbeiders. Enigszins vergelijkbare tijden gelden in sommige creatieve en academische sectoren (maar dan doorgaans met andere salarissen).
Wie kenniswerk doet, houdt zijn scherm makkelijk ’s avonds open, lassen of stofferen in de avond is minder vanzelfsprekend.”
2210-1 Prikklok in fabriek 1920
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.