Data lekken stinkt, letterlijk

Het staat al maanden op m’n to do: m’n privacy beter beschermen. Zo belangrijk, maar toch zakt het telkens onder de streep. Hoe kan dat toch?
Nou, wellicht omdat je gewoon niet goed kan zien wát er eigenlijk allemaal gebeurt, de hoeveelheid data die onbeschermd zijn, de hoeveelheid bedrijven die meekijken. Nu begint dat door onderzoek als bovenstaande gelukkig wat duidelijker te worden, maar voelen we dan ook al genoeg de urgentie ervan of heb je daar meer voor nodig?
smellofdata_leannewijnsma_01
Smell of Data is een kunstproject van designer Leanne Wijnsma and filmmaker Froukje Tan dat een datalek koppelt aan geuren. Je ruikt dus lekkerlijk dat je data lekt door een geur dispenser in je stopcontact te steken, deze te koppelen aan je tech, die elke keer als je een onvoldoende beschermde website bezoekt met je telefoon of computer een pufje geur vrijlaat. Het internet moet meer instinctief gaan werken, in plaats van alleen te vertrouwen op verstandelijke beslissingen.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in