We denken te simpel over de rol van tech in sociale innovatie

Ik sloeg er even van achterover toen ik ontdekte dat deze welbekende quote uit een lezing komt van de Engelse architect Cedric Price over User Centered Design uit…1966…Over vooruitziende blikken gesproken…
Technology question answer
Zijn scherpzinnige vraag is nu in elk geval weer hyperactueel en bon ton bij vooraanstaande tech-critici die ons waarschuwen dat we te simpel denken over de innovatieve kracht van technologie.
Hoofd van MIT Media Lab – Ethan Zuckerman ( Ik fangirlde al eerder over hem in de post ‘We praten alleen over onszelf op social media’) heeft een nogal lang, maar zeer lezenswaardig essay geschreven ’The Perils of Using Technology to Solve Other People’s Problems’.
Het essay begint als reactie op het voorstel van een andere tech-criticus die o.a. virtual reality voorstelt om het geweld in gevangenissen te verminderen. Het idee? Elke gevangene krijgt een virtual reality bril, waardoor het mogelijk is om mensen in eenzame opsluiting te houden, terwijl ze zo wel in contact kunnen blijven met andere mensen.
Hoewel Zuckerman ook genoeg inhoudelijk op te merken heeft op het voorstel is z’n voornaamste bezwaar dat dit idee van een naïviteit getuigt die hij vaker opmerkt bij het denken rondom technologie en sociale innovatie: dat een technologie de kracht in zich heeft om een oplossing te zijn voor een sociaal probleem als geweld, verslaving of discriminatie om maar eens iets te noemen. Zuckerman quote hierin een andere bekende tech-criticus Evgeny Morozov die dit ‘solutionism’ noemt.
Wil een technologische innovatie echt ook een sociale omwenteling bereiken, dan moet deze voldoen aan drie voorwaarden volgens Zuckerman:
  • * Vraag jezelf af of je wel het juiste probleem aan het oplossen bent. Moet je een betere gevangenis ontwerpen of wil je een verandering in onze cultuur rondom geweld teweeg brengen? 
  • * […] it’s rare that technology provides a robust solution to a social problem by itself. Successful technological approaches to solving social problems usually require changes in laws and norms, as well as market incentives to make change at scale. 
  • * Ben je ervan bewust hoe verschillend jouw belevingswereld is van die van anderen met andere achtergronden en behoeftes. Kun je wel een betere gevangeniswereld ontwerpen als je zelf nooit in de gevangenis hebt gezeten? In technologie zitten denkbeelden en voorkeuren die niet automatisch doorvertalen naar andere situaties. 

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in