Technologie is een slechte meester

Deze briljante cartoon van Manu Cornet vat eigenlijk dit stuk van Tristan Harris (voormalig productfilosoof bij Google) samen. Maar lees het vooral toch, want het is werkelijk een mindblowing essay, vooral z’n eerste punt.
Slave master tech
Daarin gaat Harris namelijk in op hoe technologie onze keuzevrijheid beperkt, zonder dat we dat doorhebben. We lopen ons maar druk te maken om privacy en data, maar ondertussen staan er veel grotere zaken op het spel. Wat het ontwerp van onze dagelijkse tech – de apps die we gebruiken, je browser, je email, het ontwerp van je mobiele telefoon – namelijk doet, is ons een voorgekauwde maaltijd voorschotelen. Een maaltje dat helemaal uitgekookt is op de bedrijfsmatige doelen die technologiebedrijven hebben, in plaats van onze normen en waarden en de doelen die wij onszelf stellen in het leven. Kortom: we eten dag in, dag uit eigenlijk een snotterig maaltje waar we geen enkele brandstof uithalen en dat ons zelfs veel ontneemt.
In z’n heldere stuk tekent Harris een bijzonder verontrustend beeld:
“Millions of us fiercely defend our right to make “free” choices, while we ignore how those choices are manipulated upstream by menus we didn’t choose in the first place. When people are given a menu of choices, they rarely ask:“what’s not on the menu?”
Waarom deze vraag zo belangrijk is, wordt heel duidelijk als je naar deze lijst kijkt:
  • • Who’s free tonight to hang out?” becomes a menu of most recent people who texted us (who we could ping). 
  • • When we wake up in the morning and turn our phone over to see a list of notifications — it frames the experience of “waking up in the morning” around a menu of “all the things I’ve missed since yesterday.” 
  • • “What’s happening in the world?” becomes a menu of news feed stories. 
  • • “Who’s single to go on a date?” becomes a menu of faces to swipe on Tinder (instead of local events with friends, or urban adventures nearby). 
  • • “I have to respond to this email.” becomes a menu of keys to type a response (instead of empowering ways to communicate with a person). 
Dus hup, het roer om en technologie zo ontwerpen dat het ons dient, onze normen en waarden volgt, en het ons makkelijk maakt om onze doelen te behalen, in plaats van dat we continue vechten om afleiding en informatieoverload te bestrijden. Hoe dat dan te doen? In z’n TED-talk schetst Harris kort een beeld, en ja: dit is ook echt een aanrader om helemaal te bekijken.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in