Robots ‘voelen’ pijn. Kun je ze nu ook martelen?

Onderzoekers van Leibniz Universiteit in Hannover zijn bezig om robots pijn te leren voelen. Door een elektrisch netwerk achter een soort vinger te bouwen, mimieken ze zenuwbanen, waardoor de robot kan reageren op pijn als je bijvoorbeeld een bekertje kokend water over z’n vinger heengiet. Je zou zeggen: waarom zou je dit überhaupt willen? Want is het juist niet het meest handige aan robots dat ze geen pijn voelen? Het argument is dat robots zo kunnen aangeven wanneer ze niet goed meer functioneren.
Pain robot
Ok, praktisch misschien niets op tegen te hebben, maar dit opent natuurlijk een compleet nieuw perspectief om robots te bekijken. Ik merkte al dat ik een raar soort medelijden voelde toen de robot zich ‘in pijn’ snel terugtrok nadat onderzoekers in het demonstratiefilmpje kokend water over ’m heengoten. En daarmee projecteerde ik dus menselijke eigenschappen op de robot – oftewel: antropromorfiseerde ik de boel.
MIT-onderzoeker Kate Darling die haar proefpersonen vraagt om schattige robots te martelen ziet een grote emotionele weerstand en impact. Pas nadat ze in haar experiment had gedreigd om anders alle robots af te slachten, was één proefpersoon uit de groep bereid om één robot uit te schakelen.
En dus stelt Bob Yirka van TechExplore deze vragen: “If a robot acts the same way a human does when touching a hot plate, are we to believe it is truly experiencing pain? And if so, will lawmakers find the need to enact laws to prevent cruelty to robots, as is the case with animals?”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in